Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szülés hatása a magzatra és az újszülött szülőszobai ellátása

2010.06.05

A szülés hatása a magzatra

Annak ellenére, hogy a szülés élettani folyamat, szülés alatt számos hatás éri a magzatot, mely hatások kedvezőtlen esetben késleltethetik, vagy akadályozhatják az extrauterin élethez való alkalmazkodást.

A fájások alatt normál körülmények között is bizonyos mértékű magzati hypoxia, hypercapnia, acidózis alakul ki. Ezek a változások azonban a szülést követően a ritmusos légzés beindulásával rövid idő alatt rendeződnek. Legkorábban, néhány perc alatt az oxigenizáció rendeződik, majd 10-15 perc alatt oldódik a hypercapnia, legkésőbb, néhány óra alatt az acidózis szűnik meg. Ez a normál adaptációs idő a születést követően 6-8 órát vesz igénybe.

Patológiás esetekben a szülés alatt a maternofetalis gázcsere kritikussá válhat, ami a magzat súlyos hypoxiajat, hypercapniajat és acidosisat okozhatja.

Magzathenger: a magzat szülőcsatornán történő áthaladásakor alakul ki. Jelentősége, hogy a mellkasi kompresszió révén a felsőlégutakból jelentős mennyiségű magzatvíz préselődik ki.

Mechanikai hatások következtében sérülések is érhetik a magzatot szülés közben, pl. téraránytalanság esetén. Enyhébb esetben bőrvérzések súlyosabb esetben csonttörés, idegrendszeri sérülés is létrejöhet. Mechanikai sérülés gyakoribb eszközös szülés- vezetésnél (fogó műtét).

Anyai narkotikum gátolhatja az újszülött légzés adaptációját.

 

Az újszülött szülőszobai ellátása.

Cél: az adaptáció elősegítése a méhen kívüli élethez.

Hővédelem: a bőr szárazra törlése (további ellátás után meleg, steril lepedőbe téve adjuk át az anyának), egyéb aktív beavatkozás szüksége esetén sugárzó hő alá helyezés.

Nyáktalanítás: Cél az akadálytalan gázcsere biztosítása. Már az első légvétel előtt, a fej megszületése után meg kell kezdeni. Először a szájüregből és garatból, majd az orrüregből és orrgaratból távolítjuk el a váladékot. A leszívás steril gumi vagy műanyag katéterrel, elektromos szívóval, vagy lábbal működtetett szívópumpával történik. A leszívást óvatosan a nyálkahártya sérülés elkerülésével kell végezni. Nem kielégítő eredmény esetén feltárás mellett trachealis leszívást kell alkalmazni.

Köldökzsinor ellátás:

A köldökzsinór pulzáció megszűnése után (születés után 2-3 perccel) Betadinos törlés, leszorítás a köldökgyűrű felett (egyszer használatos steril műanyag csattal), majd átvágás a csatt felett. A köldökcsonk Betadinos fertőtlenítése, antiszeptikus hintőporozása (1%-os hexachlorophen) és steril kötése. A köldökcsatot 24 óra múlva vesszük le. A köldök csonkot naponta többször kezeljük, sterilen tartjuk a csonk leeséséig (kb. 5-7 nap) ill. ezt követően a köldökalap gyógyulásáig (kb. 2 hetes kor).

Köldök ellátáskor köldökzsinór vér nyerése szükséges bizonyos vizsgálatokra (immunizáció szerológia, szifilisz szerológia stb).

Szemellátás: 1-1 csepp 1%-os ezüst acetát a gonorrhoea és chlamydia fertőzés megelőzésére. Előtte a szemrésből a váladékot steril gézzel kitöröljük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.