Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táplálkozástan jegyzet 2

2009.12.21

  • Nutrilon Soya

  • Milupa Pregomin

  • Pepti Junior

 

Galaktozémia

Súlyos szén – hidrát anyagcserezavar, veleszületett enzimdefektus. Nem szabad összetéveszten a laktóz intoleranciával!!

Étrend:

Létezik egy galaktóz táblázat, mely alapján felépíthető az étrend, naponta kb. 50 mg galaktózt lehet elfogyasztani. Ügyelni kell a Ca bevitelre, ezért Ca tartalmú ásványvizet kell fogyasztani!

Tilos fogyasztani!:

  • tej – tejtermékek

  • tejet tartalmazó élelmiszereket

  • zöldborsó

  • lencse

  • szárazbab

  • muskotályos szőlő

  • vöröshúsok

Tápszerek:

Szója alapú tápszerek adhatóak.

  • Humana SL

  • Milupa Pregomin

 

PKU diétája

A májból hiányzik a phenil – alanint bont enzim, és az anyagcsere más úton megy végbe, így káros anyagcseretermékek keletkeznek, melyek elsősorban az idegrendszert károsítják.

Tilos fogyasztani!:

  • belsőségeket

  • sárgaborsó

  • szárazbab

  • lencse

  • mandula

  • dió

  • mogyoró

  • mák

  • alkohol

A komplett fehérjék bevitelét szigorúan korlátozni kell!

Tápszerek:

  • PKU 1

  • PKU 2

  • LPD – alacsony phenil-alanin tartalmú ital

A tápszerek összeállításánál arra ügyeltek, hogy az összes esszenciális aminosav benne legyen, kivétel a phenil – alanin. Az orvos által előírt tápszer adagot kötelező elfogyasztani. A tápszerport gyümölcslébe vagy főzelékbe keverve lehet megenni. A diéta phenil – alanin tartalma 50 (csecsemő) – 800 (18 – 20 éves) mg/nap. A kenyeret keményítővel vagy feminiporral kell elkészíteni.

 

Liszérzékenység diétája

(Cöliákia, Gluten enteropátia, Gliadin érzékenység)

Gyógymód=diéta

Tünetek:

  • nagy tömegű, zsírfényű széklet

  • sorvadás

  • puffadt has

  • vérzékenység

  • hypoproteinaemia

  • oedema készség

  • pszichés zavarok

  • só – víz háztartás zavara

Tilos fogyasztani!:

  • búza

  • árpa

  • rozs

  • zab

  • és amibe ezek belekerülnek

Gabonafehérje=sikér (gluten, gliadin)

A gluten (gliadin) károsítja a bálhámot, a bélbolyhok lelaposodnak, elpusztulnak, a tápanyagfelszívódás erősen károsodik.

Lehet adni:

  • keményítők:

  • kukorica

  • burgonya

  • rizs

  • Gluténmentes lisztek:

  • rizsliszt

  • kukoricaliszt

  • kukoricadara

  • szójaliszt (keverni kell más liszttel)

  • sárgaborsóliszt

Speciális glutén mentes kenyér sütése, rizshamlet, glutenmentes keksz használata, Barbara és Emese termékek használata.

Zöldségfélék, gyümölcsök, burgonya, rizs, tej – tejtermékek (gluténmentesek), hús – húskészítmények (gluténmentesek), tojás fogyaszthatók.

 

Várandós és szoptató nó táplálkozása

A terhesség alatt 10 – 15% - al nő az energiaszükséglet. A szoptatás alatt 25 – 30% - al nő az energiaszükséglet /1 l anyatej 700 kcal/

Különösen oda kell figyelni a megfelelő fehérjebevitelre, a kalcium és a vas szükséglet növekedésére.

Táplálkozásuk általános jellemzői:

  • könnyen emészthető legyen

  • ásványi anyagban, vitaminban, rostban gazdag legyen (sok gyümölcs /aprómagvas nem!!/, zöldség, saláta)

  • sószegénység (jódozott tengeri só használata)

  • zsírszegénység (a plusz energiát nem a zsíros ételekkel kell fedezni)

  • fehérjedús, de rejtett zsiradékban szegény (sovány húsok – húskészítmények, 0,5 – 0,8 l tejnek megfelelő tejnemű táplálék /sajtok, túró, kefír/ fogyasztása, vegyesen a tejcukor miatt)

  • cukrok, édességek, „nassolás” visszaszorítása

  • szénsavas italok, puffasztó ételek kerülése

  • gyakran (5x – 6x) egyen kevesebbet

  • dohányzás, alkohol fogyasztása tilos

A szoptató anya számára inkább ajánlható, illetve inkább kerülendő táplálékok

Ajánlható

 

Kerülendő

durván őrölt gabonából készült péksütemények vagy növényi magokkal kiegészített kenyérfélék, rizs, műzlik, darák, pelyhek

gabonafélék

fehérkenyér, hagyományos cukrászsütemények, tésztafélék /pizza, spagetti/

sárgarépa, uborka, karalábé, fejes sajáta, zöldpaprika, gomba

zöldségfélék

bab, borsó, lencse, kukorica, sóska, paradicsom, savanyúság

alma, cseresznye, dinnye, szilva, szőlő, őszibarack, sárgabarack

gyümölcsfélék

eper, málna, szamóca, büszke, citrom, narancs, mandarin

zsírszegény tej, túró, kefír, joghurt, közömbös illatú sajtok

tejtermékek

vaj, tejszín, tejföl, erősen aromás vagy ízesített sajtok

szénsavmentes és nátriumban szegény ásványvíz, gyümölcstea

italok

tea, kávé, szénsavas üdítő, savanyú ízű gyümölcslé

kömény, ánizs, méz, mandula, növényi olajok, élesztő

ízesítő anyagok, fűszerek

só, bors, erőspaprika, hagyma, fokhagyma, petrezselyem

 

Kisded és gyermek táplálkozása

Korosztályok:

  • 1 – 3 év (bölcsődés kor)

  • Kalória: 1200 – 1400 kcal/nap

  • Fehérjeszükséglet: 2 – 2,5 g/tskg

  • 4 – 6 év (óvodás kor)

  • Kalória: 1400 – 1700 kcal/nap

  • Fehérjeszükséglet: 2 g/tskg

  • 7 – 14 év (általános iskolás kor)

  • Kalória: 1800 (lány) – 2200 (fiú) kcal/nap

  • Fehérjeszükséglet: 1,5 – 2 g/tskg

Fehérjék:

  • 0,5 l – nek megfelelő tejnemű táplálék

  • hús – húskészítmények

  • bölcsiben napi 4 dkg (húsgombóc, darálthús, halgombóc, májpuding, húspuding)

  • óvodában és iskolában napi 6 – 8 dkg

  • tojás

  • bölcsiben 2 – 3 db/hét

  • óvodában 3 – 4 db/hét

  • iskolában 5 db/hét

  • szója

  • 6 éves kor alatt nem adható

Szén – hidrátok:

  • bölcsiben 0,5 adag x 3 étkezés /nap= 1,5 szelet/nap (6 – 8 dkg)

  • óvodában 10 – 15 dkg

  • iskolában 15 – 20 dkg

  • felnőttnek 25 dkg

Bölcsődei és óvodai étkeztetés:

  • bölcsődések (1 – 3 év)

  • 4 étkezés van: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora (otthon)

  • A bölcsődékben a napi energiaszükséglet kb. 75 % - át biztosítani kell.

  • óvoda (3 – 6 év)

  • 3 x kötelező étkeztetni: tízórai, ebéd, uzsonna, (2 étkezés otthon)

  • A napi kalóriaszükséglet 60 – 65 % - át kell biztosítani.

A kultúrált étkezési körülmények (otthoni étkezésnél is):

  • az étkezés „szertartás” legyen

  • éhes legyen a gyerek

  • a környezetnek és a gyereknek a tisztasága

  • világos, csendes környezet, helyiség, semmi zavaró ne legyen

  • abrosz, szalvéta, evőeszközök

  • az önálló étkezésre nevelés

A bölcsődékben nem kötelező levest adni.

rakott ételek adása javasolt

mártás, burgonyapüré, hús benne van az összes tápanyag

húsgaluska leves, túrógombóc, rizsfelfújt, vaníliasodó (10 naponta 1x adható)

Valamilyen primer dolognak lennie kell minden nap!

 

Cukorbetegség diétája

(diabetes mellitus)

A betegség kialakulásának oka:

A hasnyálmirigy béta sejtjeinek (inzulintermelő) részleges vagy teljes kimerülése. Az inzulinnak a szén – hidrát anyagcserében van nagy szerepe, de vérnyomás csökkentő hatása is van, és segíti a cukrok beépülését a sejtekbe. Inzulin hiányában a cukor a vérben marad, ami a vércukorszint emelkedését okozza, és kialakul a hyperglikémiás kóma.

Fajtái:

  • I. típusú:

  • inzulin igényes állapot (IDDM)

  • a gyermekkori cukorbetegség I. típusú

  • tünetei: szomjúság, viszketés, fogyás

  • terápia: speciális diéta + inzulin adás

  • II. típusú:

  • nem inzulin igényes cukorbetegség (NDDM)

  • felnőttkori, kamaszkori cukorbetegségnekelhízás következménye lehet

  • terápia:

  • natív cukormentes diéta (kisebb vércukorszint emelkedés esetén)

  • speciális diéta + vércukorszint csökkentő tabletta szedése

  • végkifejlete lehet inzulin + diéta alkalmazása

Hypoglikémia:

  • alacsony vércukorszint

  • az inzulin beadása után nem történik szén – hidrát tartalmú étel fogyasztása!

  • hirtelen alakul ki

  • eszméletvesztés következhet be

Hyperglikémia:

  • kórosan magas vércukorszint

  • lassabban alakul ki

  • az inzulin hatásához képest tartósan magasabb szén – hidrát bevitel

A szén – hidrát mennyisége függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől, és a fizikai aktivitástól. Az inzulin és a szén – hidrát adás komoly kölcsönhatásban vannak egymással.

A szén – hidrát tartalmú ételek, élelmiszerek csoportosítása cukorbetegségben:

  • Tilos fogyasztani!:

  • répacukor (kristálycukor), jam, méz, cukrozott üdítőitalok, cukorral készülő élelmiszerek, édességek, aszalt gyümölcsök

  • helyettük: mesterséges, energiát nem adó édesítőszerek alkalmazása, pl.: polisett, polysweet, Canderel, édeske, stb.

  • Mérve fogyaszthatók:

  • liszt, rizs, burgonya, tésztafélék, pékáruk, kukorica, zöldborsó, szárazhüvelyesek, gyümölcsök, cukrozatlan gyümölcslevek, tej, joghurt, sütőtök, sárgarépa, keksz, szójabab, stb.

  • Szabadon fogyaszthatóak:

  • zöldség- és főzelékfélék /főleg leveles/, kivétel a fennt említett főzelékek

    1. első osztályú húsok – húskészítmények

    2. tojás Ezek mennyiségére és minő-

    3. zsiradékok /olajok, margarinok/ ségére ügyelve!

A cukorbetegekre különösen vonatkoznak az egészséges táplálkozás alapelvei, a szövődmények megelőzése érdekében!

Vesebetegek diétája

A vesebetgség bizonyos stádiumában a betegeknek fehérjeszegény diétát kell fogyasztaniuk. Az elfogyasztható fehérje mennyiségét minden esteben a kezelőorvos határozza meg a laboratóriumi értékek alapján. A fehérje mennyiségének kiszámítása és elfogyasztása egyaránt fontos. Sem több, sem kevesebb ne legyen ez a mennyiség! A mennyiség pontos kiszámításához a Tápanyagtáblázat nyújt segítséget!

A diéta lényeges alapelvei:

  1. A megengedett fehérjemennyiség elfogyasztása.

  2. A szervezetnek szükséges kalóriamennyiség biztosíta.

  3. A sófogyasztás szabályozása.

  4. A folyadékbevitel csökkentése, vagy emelése szükség szerint.

  5. Ásványi anyagok mennyiségi meghatározottsága.

Fehérje:

  • Legfontosabb állati fehérjeforrások: hús, tej, tojás

  • Növényi eredetű fehérjék:

    Minden növényi eredetű élelmi anyag is tartalmaz bizonyos mennyiségű fehérjét. Ezek beszámítása is ugyanolyan fontos, mint az állati eredetű fehérjéké. Jelentős mennyiségű fehérjét lehet „megtakarítani” az új, fehérjementes készítményekkel, pl.: Neophropán kenyérpor, Fe – mini száraztészta. A Neophropán por nemcsak kenyér készítésére használható, hanem sütemények, palacsinták sütésére, és főzelékek sűrítésére.

  • Fe – min tészta:

    Só- és fehérjeszegény készítmény, 10 dkg tészta fehérje tartalma 1,5 g. Ennek alkalmazásakor a megmeredt fehérje más forrásba vihető be, az étrend változatosabb lehet. Lényeges, hogy minden étkezésnél minimális mennyiségű állati eredtű fehérjét is juttassunk be.

Kalória – bevitel:

A megfelelő mennyiségű kalóriabevitel legalább olyan fontos, mint a fehérjék pontos betartása. A szükséges mennyiség: 40 kcal/tskg. Így a köérzet jó, nem következik be a szervezet legyengülése.

Fontos kalóriaforrások:

Zsír, cukor, cukorkák, méz. Az étrendbe beiktatott cukorkák fogyasztásával jelentős kalória jut a szervezetbe, míg a fehérjemennyiség ezzel arányban nem nő.

Só – fogyasztás, Na – bevitel:

Az ételek készítésénél a felhasznált só mennyiségét igyekezzünk a legkevesebbre csökkenteni. Orvosi javaslatra, ennek ellenkezője is lehetséges, amikor a szervezetbe több sót kell juttatni. Abban az esetben, ha a sómennyiséget csökkenteni kell, a következőkre kell figyelni. Minden élelmi anyagnak megvan a maga sótartalma, melyekből az ízesítőkkel és a konyhatechnikai eljárásokkal ízletes ételeket készíthetünk.

Ilyen ízesítők:

  • sót nem tartalmazó fűszerkeverékek

  • petrezselyemzöld

  • zellerzöld

  • kapor

  • kevés mennyiségben bors

  • paprikapor

  • szerecsendió

  • gyömbér

  • vanília

  • citrom, citromlé

  • fahéj

  • szegfűszeg

  • ánizs

Folyadékfogyasztás:

A folyadékbevitel minden esetben a vizelet mennyisége. Az elfogyasztott folyadék mennyiségébe természetesen beszámít a táplálékkal felvett víz mennyisége. Az üres víz helyett az elfogyasztott limonádé még kalóriát is jelenthet.

Ásványi anyagok:

Az étrenddel elfogyasztott ásványi anyagok közül a legfontosabbak, amit feltétlenül figyelembe kell venni: a kálium és a foszfor mennyisége. A naponta elfogyasztható kálium mennyisége max. 2000 mg, a foszforé max. 1000mg.

Kálium

A laboratóriumi értékek alapján a kezelőorvos határozza meg, hogy a bevihető kálium mennyiségét növelni vagy csökkenteni kell – e. Ennek megfelelően van arra szükség, hogy a magas kálium tartalmú nyersanyagok mennyiségét növeljük vagy csökkentsük.

Magas kálium tartalmú anyagok:

Gyümölcsök, gyümölcslevek, olajos magvak, zöldborsó, bab, lencse. A főzeléknövények káliumértéke csökkenthető olyan módon, hogy felhasználás előtt áztatjuk, vagy az első főzővizet leöntjük, és tiszta vízben folytatjuk a főzést. A száraz főzelékfélék fogyasztása a magas kálimtartalom miatt nem ajánlott. A zöldpaprika, paradicsom, retek, vöröshagyma ízesítésre, kicsi mennyiségben nyersen is fogyasztható. Édes ízeknél: citromlé, citromhéj, vanília, ánizs.

Foszfor:

Az elfogyasztható mennyiség pontos betartása fontos, mert ellenkező esetben a csontokban elváltozások következhetnek be. A legnagyobb foszfortartalmú ételek közé tartoznak a sajtok, nagy mennyiségben a liszt és a lisztesáruk. A szervezetbe bevitt foszfor mennyiségének egy részét megköthetjük, és nem szívódik fel, ha az étrendbe minden nap magas rosttartalmú ételeket iktatunk (pl.: búzakorpából napi 2 ek.)

 

Emésztórendszer

Emésztés: A tápcsatornában az emésztés folyamán a tápanyagok felszívódásra képes egységekre bomlanak le

A tápcsatornának 3 szakasza van:

  • Felső szakasz: száj, nyelőcső, gyomor

  • Középső: vékonybél

  • Alsó: Vastagbél, Végbél

Szájüreg:

3 fontos dolog: fogak, nyelv, nyál

  • Fog: őröl, apróz

  • Nyelv: keverő szerep

  • Nyál: Emésztőenzimek

    Szilárd táplálék evésekor több nyál termelődik

    Enzimjei: Amiláz: keményítő bontó

    Maltáz: árpacukrot bontja glükózra

    Csak szénhidrát bontó enzimeket tartalmaz

  • A garaton keresztül a nyelőcsőbe kerül a nyállal összekevert táplálék

Nyelőcső

perisztaltikus mozgása van

Gravitáció is segíti a nyelést

Gyomor

Emésztőnedve a gyomornedv, amiben található pepszin, sósav és kimozin

Pepszin: fehérjéket bontja

Kimozin: Tejalvasztó

A tej kazeinjét kicsapja, ezáltal a tej tovább tartózkodik a gyomorban és a fehérje emésztés beindulhat

A gyomornedv elválasztásának 3 fajtája van:

1, Reflexes

  • Pavlov – kutya (harangszó, illat, látvány beindítja a gyomornedv elválasztást)

  • Feltételes reflex

2, Gasztrikus

  • A gyomorba bekerült a táplálék váltja ki a gyomornedv elválasztást

3, Intestiniális

  • A táplálék a duodenumba kerül (elhagyja a gyomrot) és a duodenum nyálkahártyájában olyan anyag szabadul fel (gasztrin), ami visszahat a gyomorra (csökkenti a gyomornedv elválasztását)

Vékonybél

6m. hosszú

3 szakasza van: nyombél (duodenum, patkóbél)

jejunum (éhbél)

ileum (csípőbél)

Bélbolyhok (teniszpálya nagyságú felület)

A gyomor utána szakaszba ömlik a hasnyál, a májból az epe, és itt termelődik a duodenum nyálkahártyáján a bélnedv

Hasnyál: A pancreasban (hasnyálmirigy) termelődik (exokrin-külső elválasztású mirigyekben)

Az összes tápanyagbontó enzim megtalálható benne

Fehérjebontó: tripszin

Zsírbontó: Lipáz

Szénhidrát bontó: amiláz (keményítő), maltáz (maltóz), laktáz (laktát/tejcukor bontó)

Epe: Az epesavak a zsírokat emulgeálják> pici cseppekre bontják

Ezáltal hozzáférhetőbb lesz a lipáz számára

Bélnedv: Vékonybél nyálkahártyája termeli

Az összes tápanyagbontó enzimet termeli, csak kis mennyiségben

Vastagbél/Végbél

A vastagbél kb. 1,5 m hosszú

Itt már nincs emésztés, a nyálkahártyán keresztül víz és ásványi anyagok szívódnak vissza

Megfelelő folyadékfogyasztás fontos> Obstipatio /székrekedés elkerülése

A baktérium flórák fontossága:

  • Vannak olyan bélflórák, amelyek képesek előállítani a B-vitamin család egyes tagjait (B1-2-12), valamint a K-vitamint is

  • Pl.: Ilyen az E.coli

A vastagbélnek az immunrendszerre nagy hatással van (erősségben)

Prebiotikus rostok jelentősége, amelyek a probiotikumok táplálékai

 

A magyar néptáplálkozás jellemzói:

Jellemzők:

  1. Az elhízás túlzott mértékű, és egyre növekszik.

  2. Túlzott, és helytelen összetételű a zsírfogyasztás.

  3. Túlzott a cukorfogyasztás, 3x – osa a szükségleznek.

  4. Túlzott a konyhasó használata, 3x – osa a szükségletnek.

  5. Kevés élelmi rost bevitele.

  6. Túlzott alkoholfogyasztás, alacsony vitamin és ásványi anyag bevitel.

Haláloki statisztikák:

  1. szív és érrendszeri betegségek

  2. emésztőrendszeri betegségek

  3. anyagcserebetegségek

Alapelvei:

  1. Vitaminban, ásványi anyagban, rostban gazdag táplálék.

  2. 1. osztályú komplett fehérjék használata (rejtett zsiradékokban szegény)

  3. Ajánlott heti 3 – 4 db tojás

  4. Viszonylag sószegény táplálkozás (max. 4 – 5 g/nap)

  5. Alkohol fogyasztása gyermekkorban tilos, felnőttkorban kulturáltan szabad csak!

  6. Változatosság ízben, színben!

  7. Különböző elkészítési módok!

  8. Napi fél liter tejnek megfelelő tejnemű táplálék!

  9. Naponta többször nyers gyümölcs vagy főzelékféle fogyasztása!

  10. Napi 4x – 5x – i étkezés!

  11. Megfelelő ivóvíz használata!

  12. A napi kalória 57 % - a szén – hidrát (ebből 10 % az egyszerű cukor), 30 % - a zsír,

    13 % - a fehérje.

Táplálkozási piramis:

 

 

 

 

 

tojás

cukrok, zsiradékok

 

tej hús

tejtermékek húskészítmények

 

 

 

zöldségek

főzelékek gyümölcsök

saláták

 

 

gabonaneműek

 

 

 

BMI index:

testtömeg (kg)/ magasság négyzete (m2)

megfelelő értékei: ff 20 – 25 , nő 18,5 – 24

 

Vegetáriánus táplálkozás:

Semivegetáriánus:

  • Nem veszélyes

  • Megengedett dolgok: baromfi, hal, tej – tejtermékek, tojás, szója

  • Tilos: tőkehúsok, és az abból készült termékek

Lakto – ovo vegetáriánus:

  • Veszélyes!! a vas hiány miatt

  • lakto: tej – tejtermékek, ovo: tojás MEGENGEDETTEK

  • Mindenféle hús és hal tilos!

  • 18 – 20 éves korig tilos alkalmazni!

Szigorú vegetáriánusok:

  • Nagyon veszélyes, komoly hiányállapotok alakulhatnak ki (Ca, Fe hiány, energiahiány)!

  • Csak növényt esznek, mindenféle állati tilos!

  • Egyik fajtája, akik csak nyerskosztot esznek!

  • 18 – 20 éves korig tilos alkalmazni!

 

Cistás fibrózis diétája

(MVC – Mucoviscidosis)

Súlyos betegség. Régen 18 – 20 évig éltek, ma már akár 40 – 45 évig is. Tüdőátültetéssel még jobban kitolható a várható életkor

Ez az exokrin mirigyek rendszerének betegsége, mely súlyos leromláshoz vezet. Ez a kóros folyamat megtalálható minden nyák termelő szervben (tüdő, hasnyálmirigy). Sűrű, viscosus nyák keletkezik, mely eldugaszolja a kivezetőcsatornákat (ahol besűrűsödik, ott a léghólyagocskák károsodnak, és a légzőfelület csökken). Pangás, mirigyszövetpusztulás figyelhető meg.

3 megjelenési forma:

  • újszülöttek meconiumileusa (magzati béltartalom)

  • hasnyálmirigy emésztőenzimjeinek hiányában a meconium sűrű masszaként eldugaszolja a bélcsatornát (pertonitist is okozhat)

  • pulmonális alak

  • Egészségesnek tűnik, de 5 – 6 hónapos korban, súlyos, elhúzódó, recidiváló bronchitisek, súlyosabb esetben tüdőgyulladások, tüdőtályog léphet fel. Gyógytornászok szerepe!

  • enterális forma:

  • A pancreas enzimek hiánya, és az emésztés hiánya. Sorvadás léphet fel.

Tünetei:

  • A széklet nagy tömegű és zsírfényű, sem a székletben, sem a duodénumban nem találhatóak emésztőenzimek.

  • Verejtékvizsgálat: verejték elektrolitok szintje magas

Kezelés:

  • pancreas enzimek adása külsőleg

  • tüdőszövődmények gyógyítása antibiotikummal vagy váladékoldószerekkel

  • gyógytorna

  • diéta

Diéta:

  • 30 – 50 % - al magasabb kalóriabevitel

  • fehérje és zsír (életkorához mérve 150%)

  • amennyiben lehetséges növényi eredetű legyen, de a célok elérése érdekében állati is lehet

  • A szén – hidráttal vigyázni kell, mert a sok szén – hidrát bevitel nehezíti a légzésfunkciót, inkább a szén – hidrátok összetettebb formáit adjuk.

  • A vércukorszint emelkedése esetén egyszerű cukrokat ne adjunk.

  • Ásványi anyagban és vitaminban gazdag táplálkozás (zöldség, gyümölcs, saláta adása).

  • Ne legyenek puffasztóak!

  • Szénsavmentes üdítőitalok fogyasztása!

  • Napi 6 – 7x – i étkezés, figyelembe véve a gyermek ízlését.

  • Súlyosabb esetben elemi diéta:

  • Olyan tápszereket adunk, amikbe a tápanyagok már lebontott formába vannak jelen. Pl.:

  • Pepti 2000

  • Pepti Junior szemi - elementálisak

  • Milupa Pregomin (félig emésztett)

  • Nutrinon Pepti

  • MTC – zsírok alkalmazása: lipáz nélkül is felszívódnak. (Kókuszolaj, Humana MTC)

  • Kiegészítő tápszerek alkalmazása:

  • kis mennyiségben nagy kalória

  • könnyen emészthető

  • minden szükséges tápanyag benne van

  • pl.:

  • Nutri Drink

  • Pulmocare (nagyon alacsony szén – hidrát tartalom)

 

Az elhízás diétája

 

A testsúlyfelesleg sok veszélyt rejt magában, mivel minden szervre, az egész anyagcserére fokozott terhet ró.

Az elhízás fokozza a hajlamot a magas vérnyomás, szívinfarktus, érelmeszesedés, cukorbetegség, epekő-betegség, izületi és gerincbántalmak kialakulására.

Maga az elhízás is betegség, amelynek gyógyításában elsőrangú szerepe van a diétának.

A hormonális elhízás mellett a testsúlyfelesleg oka lehet:

  • mennyiségileg túlzott táplálkozás

  • helytelen, minőségileg hibás táplálkozás (zsír és szénhidrát dús)

  • rendszeres testmozgás hiánya.

 

Az elhízottak kalória bevitele lényegesen nagyobb, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, s ez a kalóriafelesleg zsiradék formájában rakódik le a szervezetben, illetve a szövetekben.

A fogyókúra nemcsak azt jelenti, hogy együnk kevesebbet. A táplálékok nem egyforma kalóriaértékűek, némelyikből lényegesen kevesebbet szabad fogyasztani és van, ami egyáltalán nem fogyasztható.

A táplálékok mennyiségi és minőségi tápértéke a fehérje, zsír és szénhidrát tartalmától függ.

 

  1. A diétában az első feladat az, hogy helyesen válasszuk meg a fogyasztható nyersanyagokat!

 

Tej-és tejtermékek: a korszerű, fehérjedús, de kalóriaszegény táplálkozás legjelentősebb forrásai a sovány húsok mellett. Főleg a reggeli és esti étkezések elmaradhatatlan alkotói, s a főtt ételek ízesítői (pl.: kefir, joghurt)

Ajánlott tejtermékek: tehéntej (1,5 % -os), sovány tehéntúró, gomolya, aludttej, író, joghurt, kefir, sovány sajtok ( Túra, Óvári, köményes stb. ). Az ömlesztett sajtok csak kis mennyiségben fogyaszthatók (kockasajt).

Kerülendők: tejszín, tejföl, vaj, margarin, zsíros és füstölt sajtok.

 

Húsok: ugyancsak a fehérjedús táplálkozás fő forrásai.

Ajánlott húsfajták: sovány baromfihús, sovány halak, borjúhús, sovány sertéshús, nyúlhús. A húsételeket zsírszegényen készítsük el. A diétában fogyaszthatók a főtt, párolt, alufóliában, teflonedényben, sütőzacskóban elkészített ételek. A bő olajban vagy zsírban sült ételek fogyasztása tilos.

A húskészítmények közül: alacsony zsírtartalmú a baromfi párizsi, virsli, szafaládé, krinolin, sonkafélék.

Kerülendők: kolbászfélék, száraz felvágottak, kenőmájas, disznósajt, füstölt sonka, hurkafélék, szalonna, tepertő, a belsőségek közül a máj.

 

Tojás: alacsony kalóriaértékű és igen laktató állati fehérjeforrás. A tojás sárgája magas koleszterintartalma miatt heti maximum 2-4 db fogyasztható.

 

A diéta gerincét a zöldségfélék, zöldfőzelékek, salátafélék és gyümölcsök képezzék.

 

Főzelékfélék: csekély kalóriatartalmúak, de bőségesen tartalmaznak vitamin- és ásványi anyagokat, valamint rostot. A főétkezésekben a főzelékfélék szolgáltatják a mennyiséget. Önálló ételként, köretként, főzve, párolva, rakottan vagy nyersen fogyaszthatók.

Ajánlott főzelékfélék: karalábé, fejes káposzta, spárga, kelkáposzta, karfiol, spenót, sóska, főzőtök zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, cukkini, padlizsán, cékla, brokkoli, patisszon.

Kerülendők: szárazbab, sárgaborsó, lencse. Kis mennyiségben fogyasztható a sütőtök és a tejes kukorica.

A zöldségfélék szintén csekély kalóriatartalmúak, de vitamin-és ásványi anyag, rosttartalmuk jelentős.

Ajánlott zöldség és salátafélék: cékla, fehérrépa, sárgarépa, hagyma, paradicsom, paprika, uborka, fejes saláta, retek, póréhagyma.

Gyümölcsök: nagy része kalóriában szegény, de fontos vitaminforrás. Tízóraira és uzsonnára kiválóan alkalmasak, 15-20 dkg mennyiségben étkezésenként.

Ajánlott gyümölcsök: alma, görögdinnye, eper, őszibarack, grapefruit, málna, narancs, mandarin, szamóca, ribizli, kivi, ananász, cseresznye, sárgabarack, körte, meggy, szilva.

Kerülendők: banán, szőlő, gesztenye, datolya, füge, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, mák, kesudió).

 

A fogyókúra szigorúsága az ún. egyszerű szénhidrátok: a cukor tilalmában, és a keményítő tartalmú élelmiszerek mennyiségének lényeges csökkentésében van. Cukor, cukorka, csoki, méz, cukrászsütemények, cukorral tartósított befőttek, lekvárok és szörpök, fagylalt, jégkrém, szénsavas üdítő italok, pl.: cola stb. fogyasztása tilos!

Ételkészítésre kizárólag mesterséges édesítők használhatók: szacharin, polisweet, canderel, nutrasweet.

A szénhidrátok másik csoportja a keményítők kis mennyiségben és ritkán fogyaszthatók. Keményítő tartalmú élelmiszerek közé soroljuk a lisztneműeket, kenyereket és péksüteményeket, a rizst és a búzadarát.

A liszt és búzadara magas kalóriatartalma miatt csak ételkészítéshez használható fel. Naponta 10-15 dkg kenyérnél vagy 1-2 zsemlénél vagy kiflinél többet ne fogyasszunk. Előnyben kell részesíteni a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret ill. pékárut, mert lassabban emésztődik és tovább tartózkodik a gyomorban, ezáltal a jóllakottság érzetét kelti. A diétában TILOS a tésztafélék, kalács, kuglóf, kétszersült, pogácsa fogyasztása!

A rizs nagy kalória- és szénhidrát taralma miatt csak kis mennyiségben és ritkán fogyasztható. Érdemes párolt zöldségekkel készíteni (rizi-bizi, sárgarépás rizs stb.).

A burgonya magas kalóriatartalmú, de laktató és kis mennyiségben is kiegészíti a sovány húsételeket. Egyszeri adagja max. 10 dkg.

Zsiradékok: zsír, olaj, margarin, vaj. Tévhit, hogy a margarin, vaj, olaj kalóriaértéke kisebb mint a zsíré. Ugyan használatuk előnyösebb, mert koleszterint nem tartalmaznak, viszont ugyanúgy hízlalnak, így csak kis mennyiségben használhatók fel.

 

  1. Az ételek és élelmi anyagok helyes megválasztása mellett nagy jelentősége van a diétás konyhatechnológiának.

Alkalmazható: főzés, párolás, grillezés, cserépedény, sütőzacskóban, teflonban sütés, kefires habarás stb.

 

A DIÉTA CSAK MEGFELELŐ ÉLETMÓDDAL, MOZGÁSTERÁPIÁVAL EREDMÉNYES!

 

Elhízottak 2 hetes mintaétrendje/ kb.1000 – 1200 kcal/nap/

I.hét

 

 

Hétfő: R: kockasajt, korpás kifli, paradicsom, tea (édesítővel)

T: 100 %-os gyümölcslé 2 dl

E: kefires zöldbabfőzelék, natúrszelet

U: alma

V: sonka, zöldpaprika, puffasztott rizs 3 db, limonádé (édesítővel)

 

Kedd: R: virsli, mustár, barna kenyér (5 dkg), tea (édesítővel)

T: őszibarack

E: zöldségfőzet, diab. töltöttpaprika 1 db

U: tej 1.5 %-os 2 dl

V: zala felvágott, korpás kifli, retek, tea (édesítővel)

 

Szerda:R: főtt tojás 1 db, uborka, korpás kifli, tea (édesítővel)

T: 100%-os gyümölcslé 2 dl

E: kelkáposzta főzelék, sertéssült

U: kefir 2 dl

V: baromfikrém, paradicsom, puffasztott rizs 3 db, tea (édesítővel)

 

Csüt.: R: baromfi párizsi, korpás kifli, zöldpaprika, tea (édesítővel)

T: meggy

E: zöldborsó leves (tészta nélkül), kefires tökfőzelék, natúrszelet

U: 0 %-os gyümölcsjoghurt

V: tavaszi felvágott, paradicsom, Abonett 3 db, limonádé (édesítővel)

 

Pént.: R: gomolya, uborka, korpás kifli, tea (édesítővel)

T: őszibarack

E: natúrhal, főtt burgonya (fél adag), párolt vegyes köret

U: kefir

V: sonka, barna kenyér (5 dkg), retek, tea (édesítővel)

 

Szom.: R: húskrém, korpás kifli, paradicsom, tea (édesítővel)

T: 100%-os gyümölcslé

E: grill csirkecomb, joghurtos saláta mix

U: alma

V: körözött (kefíres), abonett, zöldpaprika, limonádé (édesítővel)

 

Vasárn.:R:túra sajt, korpás kifli, uborka, tea ( édesítővel )

T: sárgabarack

E: csontleves zöldséggel, natúrszelet, párolt vegyesköret

U: tej 1.5 %-os 2 dl

V: baromfi májkrém, puffasztott búza, zöldpaprika, tea (édesítővel)

 

 

Megjegyzés: napi 1.5 liter, szénsavmentes ásványvíz, személyenként

 

 

 

 

II. hét

 

 

Hétfő: R: főtt tojás, korpás kifli, uborka, tea (édesítővel)

T: paradicsomlé 2 dl

E: zöldségfőzet, kefires rakott karfiol

U: alma

V: sonka, graham zsemle, retek, limonádé (édesítővel)

 

Kedd: R: kefir, korpás kifli

T: őszibarack

E: csontleves zöldséggel, natúrszelet, párolt zöldbab

U: zöldalma

V: zala felvágott, puffasztott búza, paradicsom, tea (édesítővel)

 

Szerda:R: baromfi virsli, mustár, barna kenyér (5 dkg), tea (édesítővel)

T: 100%-os gyümölcslé

E: párolt marhaszelet, főtt burgonya (fél ad.), főtt sárgarépa, uborka saláta

U: meggy

V: köményes sajt, korpás kifli, paradicsom, limonádé (édesítővel)

 

Csüt.: R: májusi csemege, barna kenyér 5 dkg, retek, tea (édesítővel)

T: málna

E: zöldségfőzet, párolt káposzta, fokhagymás sült

U: tejeskávé (édesítővel)

V: marha párizsi, abonett, uborka, tea (édesítővel)

 

Péntek:R: kefires túró, korpás kifli, uborka, tea (édesítővel)

T: sárgabarack

E: zöldségfőzet, töltött karalábé 1 db

U: paradicsomlé 2 dl

V: sonka, puffasztott rizs, zöldpaprika, tea (édesítővel)

 

Szomb.:R: kocka sajt (light), korpás kifli, paradicsom, tea (édesítővel)

T : meggy

E: csontleves zöldséggel, kelkáposzta főzelék, sertéssült

U: kefir

V: pulykamell sonka, abonett, retek, tea (édesítővel)

 

Vas:: R: aszpikos felvágott, 5 dkg barna kenyér, uborka, tea (édesítővel)

T: 0 %-os gyümölcsjoghurt

E: majorannás csirkemell, rizses zöldség (fél adag), káposzta saláta

U: alma

V: baromfikrém, korpás kifli, paradicsom, limonádé (édesítővel)

 

Megjegyzés: napi 1.5 liter szénsavmentes ásványvíz, személyenként

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

7100.Szekszárd,Alkotmány u. 6. I./3.

(Hradek Károlyné, 2014.01.19 16:37)